Indlæser Events
  • Denne event er allerede afholdt.

Institut for Vild Analyse

Ny samfundskritisk uddannelse åbner på en bar i Aarhus. 

Der er noget i gære i Aarhus. Som modspil til den stigende kommercialisering af universiteterne lanceres i februar 2018 en ny uddannelse for fritænkere. Uddannelsen har til huse på baren HeadQuarters, som 10 mandage i foråret kommer til at summe af engageret, samfundskritisk tænkning. Tiltrædelsesforelæsningen finder sted mandag d. 19. februar.

Søren Kierkegaard gjorde det. Jean-Paul Sartre gjorde det. De tænkte og skrev deres værker udenfor universitetets tykke mure, på cafeerne, i bylivet. Nu kan man snart gøre det samme i Aarhus, som får en uddannelse, der bliver et levende rum for samfundstænkning.

”Ideen er at lave noget, som er en slags mellemting mellem en højskole og et undergrundsuniversitet, hvor vi underviser og uddanner i filosofi, psykoanalyse, kultur- og samfundsanalyse, midt i byrummet, med lige adgang for alle, men efter de højeste standarder og med ambitionen om at samle en række fritænkere, som får stadigt vanskeligere vilkår for at tænke frit og spontant i det traditionelle uddannelsessystem”, siger én af initiativtagerne, lektor i Anvendt Filosofi ved Aalborg Universitet, Henrik Jøker Bjerre.

Det særlige ved den nye uddannelse er netop, at den går imod de herskende tendenser om hurtigt omsættelig ”viden der virker”. På det nye institut, Institut for Vild Analyse, er ideen tværtimod at gå mere kritisk til værks. Her bliver det muligt at se samfundet fra nye, skæve vinkler.

”Vanetænkningen har overtaget både universiteterne og samfundsdebatten. Det er kedeligt. Mens vi taler og taler og producerer og producerer, sker der i virkeligheden ingenting, fordi vi slet ikke har tænkt os grundigt nok om. Det er det, vi vil lave om på med denne uddannelse. Vi skal lægge samfundet på briksen, og vi skal blande os mere direkte i nogle af de kampe, vi står midt: Global opvarmning, økonomisk ulighed, flygtningekrisen, #MeToo-bevægelsen – der er nok at tage fat på”, siger ekstern lektor ved Aarhus Universitet, Rasmus Ugilt.

Institut for Vild Analyse er placeret i Aarhus, men har et unikt samarbejde med en række fremtrædende slovenske tænkere, særligt professor Mladen Dolar ved Universitet i Ljubljana. Oprettelsen af Instituttet er ikke bare en lokal begivenhed, men er en del af en international bevægelse. Derfor er ambitionerne også høje i Aarhus.

”Vi glæder os enormt meget til at åbne dørene. Foreløbigt for vores halvårlige uddannelse i Vild Analyse, men på længere sigt også for samarbejde med nationale og internationale filosoffer, tænkere, aktivister, kunstnere osv. Det er på tide, vi får et sted som dette, og det vil skabe opmærksomhed internationalt”, siger Brian Benjamin Hansen, adjunkt på VIA University College.

Læs mere om Institut for Vild Analyse her: https://www.facebook.com/institutforvildanalyse/

Kontakt

Mail: presse@filosofiskfakultet.dk
Henrik Jøker Bjerre, lektor ved Aalborg Universitet, tlf. 5047 5018
Brian Benjamin Hansen, adjunkt ved VIA University College, tlf. 2814 7484

Om Institut for Vild Analyse

  • Åbner officielt d. 19. februar 2018 kl. 19 på HeadQuarters i Aarhus.

  • Udspringer af tænkekollektivet Center for Vild Analyse, der i 2009 brød igennem med bogen Knoldesparkeren, flottenheimeren og glatnakken – et klassebillede af det danske samfund, og som siden 2010 har leveret ugentlige klummer til Dagbladet Information.

  • Udbyder uddannelsen i Vild Analyse. Uddannelsen er halvårlig. Semestret består i foråret 2018 af en tiltrædelsesforelæsning og ni tematiske forelæsninger. Man lærer at tænke kritisk og kreativt over samfundet og dets blinde pletter.

  • Forelæsningerne afholdes om aftenen, så de fleste har mulighed for at være med. Stedet er HeadQuarters, Valdemarsgade 1, 8000 Aarhus C (midt i mellem Rådhuset og Musikhuset Aarhus, fem minutters gang fra Aarhus Banegård).

  • Prisen for at følge forløbet er 100,- / måned eller hele forløbet samlet for 500,-. Oplysninger om tilmelding, se: https://www.facebook.com/institutforvildanalyse/

  • Initiativtagere og undervisere er: Brian Benjamin Hansen – Henrik Jøker Bjerre – Anders Ruby – Steen Thykjær – Jakob Rosendal – Saman Motlagh – Kasper Porsgaard – Rasmus Ugilt – Ida Marie Nissen.

]]>

maj 28 2018

Details

Date: maj 28, 2018
Time: 18:00 - 23:00
Cost: 100kr
Event Categories:
Genre: / /

Arrangør